Zupa krem z dodatkiem rzodkiewki

Składniki
- 3 pęczki rzodkiewek
- średniej wielkości por
- 4–5 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 800 ml bulionu warzywnego
- garść koperku
- pół szklanki śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Z rzodkiewek odcinamy liście i ogonki, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Zostawiamy 2-3 i kroimy w plastry. Liście z jednego pęczka przebieramy, zostawiając tylko jędrne i zielone, płuczemy, osuszamy i siekamy, podobnie jak miętę. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Umyty por kroimy w niezbyt grube plastry.
Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, por i część posiekanego koperku. Doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy jeszcze 5-10 minut, aby warzywa były miękkie.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy zahartowaną wywarem śmietankę kremówkę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i porcjujemy zupę do miseczek. Każdą skrapiamy łyżeczką oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewek i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z tostami z hummusem.
Zobacz także: