Zupa krem z groszku
Zupa będzie też pyszna z paluszkami z ciasta francuskiego. Świeże chłodzone ciasto należy pokroić, posypać solą i upiec.

Składniki
- 50 dag młodego groszku w strączkach
- 1 pęczek dymki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 szklanka śmietany 22 proc.
- 2 łyżki masła
- 10 dag groszku ptysiowego
- sól, pieprz, listki bazylii
1. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić w pierścionki. Przesmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlać 1 l wody, zagotować.
2. Groszek umyć, oczyścić z twardych błonek i ogonków. Dodać do zupy, gotować 15 minut. Po 5 minutach wyjąć kilka strączków - odłożyć do dekoracji.
3. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować z umytymi listkami bazylii, dodać śmietanę (kilka łyżek zostawić, doprawić. Rozlać do miseczek, ozdobić kleksem śmietany, groszkiem i szczypiorem. Podawać z groszkiem ptysiowym.