Reklama

Zupa krem z groszku

Zupa będzie też pyszna z paluszkami z ciasta francuskiego. Świeże chłodzone ciasto należy pokroić, posypać solą i upiec.

Składniki

  • 50 dag młodego groszku w strączkach
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany 22 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag groszku ptysiowego
  • sól, pieprz, listki bazylii

1. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić w pierścionki. Przesmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlać 1 l wody, zagotować.

2. Groszek umyć, oczyścić z twardych błonek i ogonków. Dodać do zupy, gotować 15 minut. Po 5 minutach wyjąć kilka strączków - odłożyć do dekoracji.

3. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować z umytymi listkami bazylii, dodać śmietanę (kilka łyżek zostawić, doprawić. Rozlać do miseczek, ozdobić kleksem śmietany, groszkiem i szczypiorem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy