Reklama

Reklama

Zupa krem z kurek

Kurki o niepowtarzalnym, lekko pieprznym smaku - to ich sezon!

Składniki

  • 2 cukinie
  • 350 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 300 g kurek
  • olej
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, smaż 1 min. Dodaj cukinię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 5 min. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj ocet winny oraz bulion. Gotuj ok. 20 min aż ziemniaki zmiękną. Rozdrobnij blenderem. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kurki, smaż aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z kurkami.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kurki | Zupa z kurek | sezon na kurki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje