Zupa krem z kurek
Kurki o niepowtarzalnym, lekko pieprznym smaku - to ich sezon!

Składniki
- 2 cukinie
- 350 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 łyżki masła
- 300 g kurek
- olej
- 2 łyżki octu winnego
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:1. Cukinie i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, smaż 1 min. Dodaj cukinię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 5 min. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj ocet winny oraz bulion. Gotuj ok. 20 min aż ziemniaki zmiękną. Rozdrobnij blenderem. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. 2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kurki, smaż aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z kurkami.Zobacz także: