Zupa krem z pieczarek
Zupę pieczarkową można podawać również z makaronem pełnoziarnistym lub z grzankami z bułki posypanymi startym parmezanem.
1. Obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Oczyścić pieczarki, 5 sztuk odłożyć, resztę pokroić w ćwiartki. Razem z ziemniakami wrzucić do gorącego bulionu i gotować około 20 minut. Następnie całość zmiksować.
2. Odłożone pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na złoto na łyżce masła. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Stale mieszając, powoli dolewać zmiksowaną zupę, a następnie śmietankę. Zagotować, nie przerywając mieszania, (by się nie przypaliła). Zupę przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Rozlać do miseczek, do każdej włożyć po porcji usmażonych pieczarek, posypać groszkiem ptysiowym i świeżym tymiankiem.