Reklama

Zupa krem z pieczarek

Zupę pieczarkową można podawać również z makaronem pełnoziarnistym lub z grzankami z bułki posypanymi startym parmezanem.

Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 10 dag groszku ptysiowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, tymianek

1. Obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Oczyścić pieczarki, 5 sztuk odłożyć, resztę pokroić w ćwiartki. Razem z ziemniakami wrzucić do gorącego bulionu i gotować około 20 minut. Następnie całość zmiksować.

2. Odłożone pieczarki  pokroić w plasterki.   Podsmażyć na złoto na łyżce masła. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Stale mieszając, powoli dolewać zmiksowaną zupę, a następnie śmietankę. Zagotować, nie przerywając mieszania, (by się nie przypaliła). Zupę przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

3. Rozlać do miseczek, do każdej włożyć po porcji usmażonych pieczarek, posypać groszkiem ptysiowym i świeżym tymiankiem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy