Zupa krem z pomidorów
O tej porze roku smakują wyśmienicie. Sięgnij po dojrzałe, soczyste, pachnące słońcem i latem pomidory.
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- 150 g serc karczochów (opcjonalnie)
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno posiekaj. Jeden pomidor pokrój w kostkę. Pozostałe pomidory natnij z wierzchu ostrym nożem, sparz je wrzącą wodą, po czym obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę (sok zachowaj na później). Bulion podgrzej.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 1 min. Wrzuć pokrojone pomidory wraz z sokiem i mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Rozdrobnij blenderem i dopraw. Podawaj z sercami karczochów i pokrojonymi pomidorami.
Zobacz także: