Reklama

Zupa krem z porów i wina

Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcamy, by do gotowania dodać nieco alkoholu. Poprawi smak i pozostawi niezapomniane wspomnienie.

Składniki

  • 75 dag porów
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki białego wina
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 dag piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 2 kromki pieczywa
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory (odłóż łyżkę do dekoracji) i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj. 

2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie. 

3. Gotową zupę przelej do miseczek. Na wierzch wrzuć piersi kurczaka i odłożonego pora. 

4. Zupę podawaj z kawałkami podpieczonej bagietki.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy