Reklama

Zupa krem z porów i wina

Wystarczy zaledwie pół godziny, żeby wyczarować kulinarne cuda. Do ich przygotowania nie są potrzebne wyjątkowe umiejętności.

Składniki

  • 75 dag porów
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki białego wina
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 2 kromki pieczywa
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory (zostaw łyżkę do dekoracji) i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj. 

2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie. 

3. Gotową zupę przelej do miseczek. Na wierzch wrzuć, plasterki pora i podsmażone piersi z kurczaka. Podawaj z kawałkami bagietki zapieczonej z masełkiem czosnkowym. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy