Zupa krem z porów i wina
Wystarczy zaledwie pół godziny, żeby wyczarować kulinarne cuda. Do ich przygotowania nie są potrzebne wyjątkowe umiejętności.

Składniki
- 75 dag porów
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- pół szklanki białego wina
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany
- 20 dag piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 20 dag sera pleśniowego
- 2 kromki pieczywa
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory (zostaw łyżkę do dekoracji) i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj.
2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Gotową zupę przelej do miseczek. Na wierzch wrzuć, plasterki pora i podsmażone piersi z kurczaka. Podawaj z kawałkami bagietki zapieczonej z masełkiem czosnkowym.
Zobacz także: