Zupa krem z porów, ziemniaków i gruszki

Por zwykle jadamy w formie surówki. Jednak warto przygotować też inne potrawy z tym warzywem. Zupa krem jest świetnym tego przykładem.

Zupa ma delikatny, słodko - słony smak
Zupa ma delikatny, słodko - słony smak123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
40 min
4

Sposób przygotowania:

1. Pory pokrój w talarki. Podduś je na oleju, aż zrobią się miękkie i szkliste (kilka krążków odłóż do dekoracji). 

2. Umyj gruszkę i usuń gniazdo nasienne. Dodaj do pora razem z obranymi i pokrojonymi ziemniakami. Smaż 10 minut, mieszając.

3. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa i gruszka zaczną się rozpadać. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź zupę, a następnie zblenduj. Rozlej do miseczek i udekoruj krążkami pora.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas