Reklama

Reklama

Zupa krem z porów, ziemniaków i gruszki

Por zwykle jadamy w formie surówki. Jednak warto przygotować też inne potrawy z tym warzywem. Zupa krem jest świetnym tego przykładem.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Pory pokrój w talarki. Podduś je na oleju, aż zrobią się miękkie i szkliste (kilka krążków odłóż do dekoracji). 

2. Umyj gruszkę i usuń gniazdo nasienne. Dodaj do pora razem z obranymi i pokrojonymi ziemniakami. Smaż 10 minut, mieszając.

3. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa i gruszka zaczną się rozpadać. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź zupę, a następnie zblenduj. Rozlej do miseczek i udekoruj krążkami pora.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: zupa krem | krem z porów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy