Zupa krem z porów, ziemniaków i gruszki
Por zwykle jadamy w formie surówki. Jednak warto przygotować też inne potrawy z tym warzywem. Zupa krem jest świetnym tego przykładem.
Składniki
- 2 pory (tylko białe części)
- 2 ziemniaki
- 1 duża dojrzała gruszka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
40 min
4
Sposób przygotowania:
1. Pory pokrój w talarki. Podduś je na oleju, aż zrobią się miękkie i szkliste (kilka krążków odłóż do dekoracji).
2. Umyj gruszkę i usuń gniazdo nasienne. Dodaj do pora razem z obranymi i pokrojonymi ziemniakami. Smaż 10 minut, mieszając.
3. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa i gruszka zaczną się rozpadać. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź zupę, a następnie zblenduj. Rozlej do miseczek i udekoruj krążkami pora.
Zobacz także: