Zupa krem z ziemniaków
Zupa ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się z dużą ilością zawartych w niej warzyw. Dziś przedstawiamy nietypowy przepis, które zmieni twoje postrzeganie na to konkretne danie. Jeśli znudziła ci się klasyczna ziemniaczanka, to ta będzie idealnym zamiennikiem!

Składniki
- 500g ziemniaków
- 50ml śmietany do zup 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 większa cebula
- 1 por
- 1 kostka bulionu warzywnego
- Szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
- 1 seler
Sposób przygotowania:
Seler, por, ziemniaki oraz cebulę myjemy, obieramy oraz kroimy.
Warzywa smażymy na patelni lub w garnku, a następnie zalewamy ok. litrem wody i dodajemy bulion warzywny.
Po ok. 20 minutach sprawdzamy czy warzywa uległy zmiękczeniu. Jeśli tak, to wszystko miksujemy w blenderze oraz doprawiamy przyprawami i śmietaną 18 proc..
Zupę krem podajemy z grzankami na ciepło.
Zobacz także: