Zupa kurkowa
Smakowita, aromatyczna zupa kurkowa na boczku i wywarze warzywnym.

Składniki
- ½ kg kurek
- 150 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- ½ l wywaru jarzynowego
- śmietana do zabielenia
- koperek do dekoracji
- pieprz do smaku
Przepis pochodzi z 310. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zezłoci, dodać posiekaną cebulę. Po chwili dorzucić pokrojony w plastry czosnek.
Kurki oczyścić pędzelkiem. Wrzucić do garnka. Wymieszać i zalać wywarem jarzynowym. Dodać ziemniaki - pokrojone w średniej wielkości kostkę. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Pod koniec zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu udekorować koperkiem.