Zupa ogórkowa
Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy ogórkową i kapuśniak!
Sposób przygotowania:
1. Cielęcinę opłucz i pokrój na 2-3 kawałki. Zalej je zimną wodą. Zagotuj ją, zbierz pianę, a następnie zmniejsz ogień. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz wsyp łyżeczkę soli. Przykryj i gotuj przez około 40 minut.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kosteczkę i przełóż do garnka. Dodaj dokładnie oczyszczony por. Cebulę (w całości, nieobraną) opal nad kuchenką gazową, aż się zrobi brązowa. Włóż ją do zupy.
3. Po dziesięciu minutach dodaj obrane i pokrojone Zupy gęste w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
4. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. 5. Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki oraz koperek. Zgaś ogień pod zupą i wsyp zieleninę. Odlej do miseczki chochelkę zupy i nieco przestudź. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przed podaniem usuń ziele angielskie i liście laurowe.
Zobacz także: