Zupa ogórkowa z koperkiem i śmietaną
Domowa, sycąca zupa z wkładką? Polecamy przepis na domową zupę ogórkową.
Składniki
- 350 g mostku lub karkówki
- 6 dużych ogórków kiszonych plus szklanka soku z ogórków
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- kawałek pora
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- śmietana 12 proc.
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umyte mięso przełóż do garnka i zalej wodą. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 20 minut.
2. Obierz i pokrój w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Wrzuć do zupy razem z oczyszczonym porem. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj przez 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
3. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki i dodaj je do zupy. Gotuj przez kilka minut, a następnie wlej trochę soku z ogórków (do smaku).
4. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i posiekany koperek.
Zobacz także: