Reklama

Zupa paprykowa z klopsikami

Czerwona papryka zawiera dużo beta-karotenu i witaminy C, która wzmacnia odporność.

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1 papryczka chili
  • 400 ml śmietany 18 proc.
  • 1 l bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 100 g szpinaku
  • 50 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, chili i ziemniaki wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 30 minut, aż zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, cebulę i czosnek posiekaj, a ziemniaki pokrój.

Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 15-20 minut. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku.

Teraz czas na zrobienie klopsików. Mięso mielone odpowiednio dopraw, a potem uformuj z nich małe kulki. Usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Umyj i osusz szpinak. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć szpinak, i posiekany ząbek czosnku, dodaj starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do zupy klopsiki i szpinak.

Nasza rada: Smażąc, pamiętaj, aby tłuszcz wlewać na gorącą, a nie na zimną patelnię. Wtedy nie wchłonie się on w potrawę i ta będzie zdrowsza.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy