Zupa paprykowa z klopsikami
Czerwona papryka zawiera dużo beta-karotenu i witaminy C, która wzmacnia odporność.
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 1 papryczka chili
- 400 ml śmietany 18 proc.
- 1 l bulionu
- 2 ziemniaki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 100 g szpinaku
- 50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, chili i ziemniaki wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 30 minut, aż zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, cebulę i czosnek posiekaj, a ziemniaki pokrój.
Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 15-20 minut. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku.
Teraz czas na zrobienie klopsików. Mięso mielone odpowiednio dopraw, a potem uformuj z nich małe kulki. Usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Umyj i osusz szpinak. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć szpinak, i posiekany ząbek czosnku, dodaj starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do zupy klopsiki i szpinak.
Nasza rada: Smażąc, pamiętaj, aby tłuszcz wlewać na gorącą, a nie na zimną patelnię. Wtedy nie wchłonie się on w potrawę i ta będzie zdrowsza.