Reklama

Zupa piwna na boczku z grzybami

Zupa na piwie? Jest smakowita i wyrazista. Polecamy przepis na staropolską zupę piwną z boczkiem i grzybami.

Składniki na zupę

  • 200 g podgrzybków mrożonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ½ l piwa jasnego
  • 1 l wywaru grzybowego

Składniki do podania

  • grzanki
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podsmażyć na maśle. Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać prawdziwki, wymieszać. Po chwili zalać piwem oraz wywarem grzybowym (na grzybach suszonych). Zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Udekorować natką pietruszki.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy