Zupa rybna
Wakacyjne wyjazdy nad morze i jeziora już za nami, ale nie rezygnujmy z jedzenia ryb, bo są pyszne i bardzo zdrowe. Proponujemy rozgrzewającą zupę rybną.
Składniki
- głowa karpia (lub innej ryby)
- filet bez ości
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- mała cebula
- pół pora
- pietruszka
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- posiekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Zalej wodą głowę karpia. Dodaj ziele angielski, liść laurowy i gotuj ok. 20 minut na średnim ogniu.
2. Wyjmij łby. Warzywa i filet pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
3. Osobno ugotuj pokrojone ziemniaki. Dołóż do gotowej zupy. Posyp koperkiem.
Zobacz także: