Zupa wiśniowa z goździkami i cynamonem
Pełna owoców.

Składniki
- 60 dag wiśni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 6 goździków
- 5 gałązek tymianku
- szklanka wywaru z jarzyn
- 4 łyżki śmietany 30 proc.
- makaron
Przygotowanie:
Wiśnie umyj i wydryluj, włóż do rondelka, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Goździki zawiń w gazę i zawiąż supełek, włóż do rondelka z wiśniami (ułatwi to wyjęcie goździków przed zmiksowaniem zupy), dodaj 3 gałązki tymianku.
Wlej wywar, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij goździki, a zupę dokładnie zmiksuj na gładki krem. Ostudź i schłodź w lodówce. Podawaj z makaronem, śmietaną i listkami tymianku.
Zobacz także: