Zupa wiśniowa ze śmietaną
W upalne dni chłodnik smakuje najlepiej. Polecamy przepis na zupę z wiśni, popularną szczególnie na Węgrzech.
Składniki
- 600 g wiśni
- 4-5 łyżek cukru
- pół szklanki śmietany
- łyżeczka mąki
- sól
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Połowę gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru, po chwili dolewamy pół szklanki wody, dodajemy ewentualnie więcej cukru oraz skórkę cytrynową.
2. Mąkę łączymy ze śmietaną i powoli wlewamy do gotującej się zupy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem chłodzimy w lodówce przez godzinę.
3. Pozostałe wiśnie rozkładamy do talerzy i zalewamy zupą. Możemy podawać z makaronem. Doskonale smakuje także na ciepło.
Zobacz także: