Reklama

Zupa wiśniowa ze śmietaną

W upalne dni chłodnik smakuje najlepiej. Polecamy przepis na zupę z wiśni, popularną szczególnie na Węgrzech.

Składniki

  • 600 g wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Połowę gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru, po chwili dolewamy pół szklanki wody, dodajemy ewentualnie więcej cukru oraz skórkę cytrynową. 

2. Mąkę łączymy ze śmietaną i powoli wlewamy do gotującej się zupy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

3. Pozostałe wiśnie rozkładamy do talerzy i zalewamy zupą. Możemy podawać z makaronem. Doskonale smakuje także na ciepło.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy