Zupa z boczniaków

Składniki
- sól, pieprz
- cebula
- listek laurowy
- pół szklanki śmietana
- 0,5 kg pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- 2 łyżki masło
- 0,5 kg boczniaki
- 1 łyżka mąka
- kilka gałązek tymianek
- pietruszka
- 2 sztuki marchewka
5-6 osób
Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę, przesmażyć i dodać boczniaki. Smażyć kilka minut po czym zalać 2 l wody.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do gotujących się warzyw. Dodać przyprawy i pokruszony tymianek, gotować ok. 15 min. Gotową zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.