Zupa z borowików i podgrzybków
Możesz dodać jogurt zamiast śmietanę.
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Większe kroimy na części, mniejsze zostawiamy w całości. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niezbyt grubą kostkę. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i niezbyt grubo kroimy.
Obraną cebulę drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z olejem, krótko podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy grzyby, mieszamy. Smażymy 5-7 minut, aż borowiki i podgrzybki zaczną robić się miękkie. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion i doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.
Do śmietany dodajemy szczyptę soli i kilka łyżek gorącego wywaru, żeby ją zahartować, mieszamy. Pod koniec gotowania powoli wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zobacz także: