Zupa z buraków z mleczkiem kokosowym
Posyp natką pietruszki.
Składniki
- 400 g buraków
- 25 g masła lub margaryny
- średnia cebula
- 2 cienkie kromki chleba żytniego
- połowa cytryny lub limonki
- 500 ml klarowanego soku jabłkowego
- mała puszka mleka kokosowego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy 10 g masła i z obu stron podsmażamy grzanki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Obrane ze skórki buraki kroimy w małą kostkę. W garnku rozpuszczamy 15 g masła, dodajemy buraki i posiekaną cebulę, podsmażamy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zalewamy sokiem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, solą i doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Pod koniec gotowania wyciągamy kilka kostek buraków, których użyjemy do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Dodajemy 3/4 puszki mleka kokosowego, sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy, dokładnie mieszając. W razie potrzeby dodajemy pieprz i sól do smaku. Zupę krem przelewamy do misek lub głębokich talerzy. Dekorujemy rozkruszonymi grzankami z żytniego chleba i pozostałym mlekiem kokosowym.
Zobacz także: