Zupa z cebuli

Obłędna, aromatyczna, serowo-cebulowa zupa z zapiekaną grzanką. Czego chcieć więcej? Wypróbuj ten przepis i zaskocz domowników obłędnym daniem.

Gotową zupę możesz podawać ze świeżym tymiankiem
Gotową zupę możesz podawać ze świeżym tymiankiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag cebuli
  • 7 dag masła
  • 2 litry bulionu
  • opieczone kromki bagietki
  • 15 dag sera
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • tymianek

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój i usmaż na maśle, dodaj wino. Przełóż do garnka i zalej bulionem.

2. Wrzuć 3 liście laurowe, przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.

3. Na dno foremek do zapiekania połóż grzanki z bagietki, posyp serem i zalej zupą. Na wierzch daj kolejne grzanki i ser. Zapiekaj 15 minut w 160°C.

Zobacz także:

Zapiekanka cebulowa z serem niebieskimStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas