Zupa z cebuli
Obłędna, aromatyczna, serowo-cebulowa zupa z zapiekaną grzanką. Czego chcieć więcej? Wypróbuj ten przepis i zaskocz domowników obłędnym daniem.
Składniki
- 60 dag cebuli
- 7 dag masła
- 2 litry bulionu
- opieczone kromki bagietki
- 15 dag sera
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- tymianek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój i usmaż na maśle, dodaj wino. Przełóż do garnka i zalej bulionem.
2. Wrzuć 3 liście laurowe, przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.
3. Na dno foremek do zapiekania połóż grzanki z bagietki, posyp serem i zalej zupą. Na wierzch daj kolejne grzanki i ser. Zapiekaj 15 minut w 160°C.
Zobacz także: