Reklama

Zupa z dorszem i ziemniakami

Udekorujmy gałązkami koperku lub lubczyku.

Składniki

  • 700 g mrożonego lub świeżego fileta z dorsza
  • 400 g marchwi
  • 2 nieduże pory
  • 750 g ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • gałązki świeżego lubczyku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany
  • pieprz i sól

1. Mrożonego dorsza rozmrażamy, świeżego płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Umyte pory kroimy pod kątem w pierścienie. Gałązki lubczyku siekamy.

3. Dorsza gotujemy w mleku z dodatkiem 1/3 szklanki wody, lubczykiem i warzywami, doprawiamy pieprzem i solą. Po 8 minutach wyjmujemy rybę i kroimy na mniejsze kawałki.

4. Do śmietany dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Hartujemy kilkoma łyżkami ciepłego wywaru i wlewamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojony por razem z rybą i gotujemy jeszcze na małym ogniu 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Zupę przelewamy do miseczek i od razu podajemy.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy