Zupa z dorszem i ziemniakami
Udekorujmy gałązkami koperku lub lubczyku.
1. Mrożonego dorsza rozmrażamy, świeżego płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Umyte pory kroimy pod kątem w pierścienie. Gałązki lubczyku siekamy.
3. Dorsza gotujemy w mleku z dodatkiem 1/3 szklanki wody, lubczykiem i warzywami, doprawiamy pieprzem i solą. Po 8 minutach wyjmujemy rybę i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do śmietany dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Hartujemy kilkoma łyżkami ciepłego wywaru i wlewamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojony por razem z rybą i gotujemy jeszcze na małym ogniu 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Zupę przelewamy do miseczek i od razu podajemy.