Zupa z pieczonego kalafiora z orzechami
O tej porze roku wykorzystajmy zdrowe i niedrogie ziemniaki, marchew i inne warzywa. Mają dużo witamin i błonnika. Gdy dodasz do nich jajka lub mięso, przygotujesz pyszne posiłki.
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój, a czosnek przepołów. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem, oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Piecz w 190 st. C przez 40 minut.
2. Odłóż kilka różyczek kalafiora, a resztę warzyw przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj przez 5 minut. Lekko ostudź, dodaj mleko roślinne i wszystko zmiksuj.
3. Rozlej zupę do miseczek. Na każdej porcji ułóż trochę orzechów i kalafiora. Skrop oliwą i posyp czarnuszką.
Zobacz także: