Reklama

Zupa z pieczonych warzyw

Lato to najlepszy czas na pomidory. Mają wówczas okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu stają się wyjątkowo aromatyczne.

Składniki

  • 2 kg przekrojonych na połówki pomidorów
  • 6 nieobranych ząbków czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na blasze ułóż pomidory i ząbki czosnku. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temp. 180°C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Czosnek obierz z łupin. 

2. W garnku stop masło i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp oregano i cukier. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dodaj pomidory, czosnek i bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 

3. Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy