Składniki:
300 g pora
cebula
100 g boczku
100 g masła
100 g kaszy jęczmiennej
1/2 litra rosołu drobiowego
żółtko
150 ml śmietany 12%
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Pory obierz z zewnętrznych liści, umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Roztop w garnku masło i zrumień na nim boczek. Zmniejsz płomień i na tym samym tłuszczu duś pory. Dodaj cebulę i kaszę jęczmienną. Podlej gorącym rosołem i zagotuj. Przykryj, gotuj na średnim ogniu około 15 mi nut, aż kasza będzie miękka. Zdejmij garnek z ognia.
W misce wymieszaj żółtko ze śmietaną. Wlej do gorącej zupy, powoli mieszając.
Dopraw szczyptą białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania 45 minut
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Zupy"