Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowym
Orientalny sposób na zupę ziemniaczaną.

Składniki
- cebula
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka imbiru utartego
- 750 g ziemniaków
- 150 g szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mleka kokosowego
- limonka
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Oczyść papryczkę z nasion i posiekaj. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj imbir. Posiekaj czosnek na plasterki. Pokrój ziemniaki w kostkę. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, Dodaj łyżeczkę papryczki chilli, dopraw solą i pieprzem. Po chwili wlej bulion a potem mleko kokosowe. Dodaj ziemniaki. Zagotuj i zmniejsz ogień, duś przez 15 minut. Przelej połowę zupy do miski, zmiksuj blenderem. Dodaj szpinak i gotuj aż zmięknie.