Żurek na króliku
Smakowity żurek na króliku według przepisu Ewy Wachowicz. Idealny na specjalne okazje!

Składniki
do podania
- 4 jajka przepiórcze
- natka pietruszki
na zakwas
- 6 ząbków czosnku
- 1½ l zimnej wody z gotowania ziemniaków
- 1 łyżka mąki żytniej
- ew. piętka żytniego chleba na zakwasie
na żurek
- 2 skoki królika
- 200 g wędzonki, np. boczku
- 200 ml zakwasu na żurek
- 4 kapelusze suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól
Przepis pochodzi z 317. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Przygotować zakwas. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do kamionki lub słoika. Wodę z gotowania ziemniaków wystudzić i zalać nią czosnek. Dodać mąkę i wymieszać. Wrzucić piętkę chleba, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Dodać sparzony wrzątkiem skok królika. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut).Po tym czasie dodać drugi skok królika, lecz tym razem upieczony. Przykryć i gotować przez ½ godziny (w szybkowarze 5 minut).Wywar przecedzić, mięso wyłowić, oddzielić od kości, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu. Identycznie postąpić z wędzonką. Wlać zakwas na żur - ilość wedle uznania. Doprawić otartym w dłoniach majerankiem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Podawać z jajkiem przepiórczym. Udekorować natką pietruszki.