Żurek z białą kiełbasą
Sięgnij po tradycyjny przepis.
Składniki
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1/2 l zakwasu na żur
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, majeranek
- koperek lub natka do dekoracji
1. Kiełbasę, boczek, posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe i ziele angielskie zalać 1 i 1/2 l wody, gotować na małym ogniu 30 minut.
2. Kiełbasę wyjąć, pokroić. Śmietanę wymieszać z wywarem, dodać zakwas i kiełbasę. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Zagotować. Serwować z ugotowanymi na twardo jajkami, udekorować koperkiem lub natką.