Żurek z białą kiełbasą

Sięgnij po tradycyjny przepis.

Możesz dodać jajka ugotowane na półtwardo
Możesz dodać jajka ugotowane na półtwardo123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, majeranek
  • koperek lub natka do dekoracji

1. Kiełbasę, boczek, posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe i ziele angielskie zalać 1 i 1/2 l wody, gotować na małym ogniu 30 minut.

2. Kiełbasę wyjąć, pokroić. Śmietanę wymieszać z wywarem, dodać zakwas i kiełbasę. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Zagotować. Serwować z ugotowanymi na twardo jajkami, udekorować koperkiem lub natką.

Styl.pl w Teatrze Kamienica Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas