Reklama

Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 cebula
  • kostka bulionowa
  • majeranek
  • 3 łyżki bułka tarta
  • sól
  • 80 dag mięso mielone
  • papryka
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • 3 łyżki smalec
  • 4sztuki jajko ugotowane na twardo

Mielone mięso wymieszać z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, siekaną cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć ugotowane jajka.

Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia polewać resztą smalcu.

Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 minut do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy