Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- jajko
- 5 dag suszonych grzybów
- kilka ziarenek jałowca
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju
- 35 dag mąki
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- masło do smażenia
5-6 osób
Do mąki wbić jajko, dolać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.
Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle.