Sałatka jarzynowa

Składniki
- 1 sztuka pietruszka
- 4-5 sztuk ziemniaki
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- jabłko
- 4 sztuki jajko
- 1 słoiczek majonez
- sok z cytryny
- 2 sztuki kiszone ogórki
- sól
- kawałek seler
- 3 sztuki marchew
- pieprz
- 1 puszka groszek konserwowy
7 i wiecej osób
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Warzywa zalać posolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić na sitku do wystygnięcia. Osączyć groszek. Ogórki pokroić w kosteczkę. Posiekać cebulę, sparzyć. Jajka obrać pokroić w kosteczkę. Obrać jabłko, również pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ostudzone jarzyny również pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z 3/4 majonezu. Przyprawić.
Sałatkę przełożyć na półmisek, posmarować pozostałym majonezem. Przybrać listkami natki. Udekorować według uznania np. groszkiem, różami ze skórki pomidora lub ogórka itp.