Śledzie w pomarańczach

Składniki
- cebula
- kiszony ogórek
- jabłko
- cukier
- sól
- pomarańcza
- 3/4 szklanki mleko
- 1 łyżka sok z cytryny
- pieprz czarny lub ziołowy
- 60 dag solone filety śledziowe
- 3-4 łyżki majonez
7 i wiecej osób
Filety zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski filetowe.
Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały).
Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny, przyprawić solą, dwoma rodzajami pieprzu i cukrem. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami.
Paski filetowe śledzi składać w kornet, spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły. Kornety napełniać przygotowanym farszem owocowo -warzywnym. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.