Reklama

Reklama

Skarby z lasu

Magia mieszka w lesie. Tajemna wiedza przyda się, by znaleźć ukryte w ściółce prawdziwki. Ich smak jest nie do podrobienia. Tak samo jak leśnych malin, jagód czy poziomek, które uwodzą nas pełnią słodyczy...

Spacery po lesie są jak lekarstwo. Koją, łagodzą, uspokajają. Myśli zaczynają powoli układać się w całość, oddech samoistnie synchronizuje się z rytmem przyrody. W lesie nie sposób się spieszyć, kiedy więc przekroczysz jego magiczną granicę, zwolnij i rozejrzyj się uważnie.

Las to skarbnica pyszności. Smak leśnych malin, jagód czy poziomek jest nie do podrobienia. Ich słodycz jest prawdziwa, skoncentrowana i dosłownie przesiąknięta lasem. Zebrane owoce potraktuj jak prawdziwy skarb. Zapiecz je pod maślaną kruszonką lub posyp nimi pachnący sosną crème brûlée.

Reklama

Grzyby, szczególnie okazałe prawdziwki, nawlecz na sznur niczym korale i wysusz na słońcu, potem zamknij w słoiku jak w szkatułce. Kiedy przypomnisz sobie o nich zimą, docenisz bogactwo ich smaku. Najmłodsze prawdziwki potnij na niemal przezroczyste plasterki i zjedz na surowo, a drobne leśne kurki dorzuć do świeżej sałatki razem z garścią ziół. Szczypta lasu na talerzu smakuje wybornie.

MENU
Owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką, porcja ok. 7 zł
Carpaccio z prawdziwków z płatkami sera i rukolą, porcja ok. 7,50 zł
Grillowane kotlety jagnięce z lawendą i miętą oraz leśną sałatką, porcja ok. 24 zł
Crème brûlée aromatyzowany lasem, porcja ok. 6 zł

Owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką

Najlepsze leśne zbiory nie potrzebują skomplikowanych receptur. Owoce zapieczone pod maślaną kruszonką oddadzą pełnię smaku. Możesz zjeść je na śniadanie z łyżką gęstego jogurtu albo podać na deser z lodami śmietankowymi.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut chłodzenia ciasta

Składniki: 3 szklanki owoców leśnych (poziomek, jagód, malin, jeżyn), 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki razowej, 7 łyżek brązowego cukru, 1/3 szklanki mielonych migdałów, 2/3 szklanki płatków owsianych, 125 g masła, szczypta soli

1. Pół szklanki mąki i 4 łyżki cukru wymieszaj z migdałami, płatkami owsianymi i szczyptą soli.

2. Zimne masło posiekaj. Wymieszaj je z suchymi składnikami i delikatnie rozcierając w palcach, uformuj zwarte ciasto.

3. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

4. Owoce delikatnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki razowej, następnie przełóż je do formy do zapiekania.

5. Na wierzchu rozkrusz schłodzone ciasto, pozwalając mu swobodnie opaść na owoce, nie dociskaj. 6. Owoce zapiekaj 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Podawaj na ciepło z łyżką jogurtu lub lodami śmietankowymi.

Carpaccio z prawdziwków

Podczas grzybobrania szukaj najmniejszych prawdziwków, tych zakopanych w ściółce. Są jędrne i świeże. Najlepiej smakują na surowo, skropione dobrą oliwą i okraszone wyrazistym serem, koniecznie z kieliszkiem mineralnego rieslinga.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: 6-8 niedużych prawdziwków, 4 łyżki płatków dojrzewającego twardego sera (dziugas, parmezan lub pecorino), 2 garście rukoli, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól, świeżo mielony czarny pieprz

1. Grzyby oczyść ze ściółki i ziemi suchym pędzlem. Potnij je na cieniutkie plasterki i rozłóż na talerzach.

2. Posyp carpaccio solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą.

3. Podawaj z cienkimi plasterkami sera i rukolą.

Grillowane kotlety jagnięce z lawendą i miętą oraz leśną sałatką

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut marynowania

Kotlety: 4 kotlety jagnięce z kostką, 2 gałązki lawendy, 2 gałązki mięty (najlepiej pieprzowej), gałązka rozmarynu, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeżo mielony czarny pieprz

Sałatka: garść mieszanych owoców leśnych (malin, poziomek, jagód i jeżyn), garść kurek, 2 rzodkiewki, 1/2 małej marchewki, łyżka zielonego groszku, 2 gałązki mięty, 2 gałązki lawendy, łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeni, sól, świeżo mielony czarny pieprz

1. Kotlety natrzyj olejem i oprósz pieprzem. Posyp posiekaną miętą, rozmarynem i kwiatami lawendy. Odstaw do zamarynowania na godzinę w temperaturze pokojowej.

2. Po tym czasie wrzuć na rozgrzany grill lub patelnię grillową i opiekaj 5 minut z każdej strony, tak by mięso pozostało różowe w środku.

3. Rzodkiewki i marchewkę potnij na cieniutkie plasterki i włóż do wody z lodem (będą bardziej chrupiące).

4. Groszek zblanszuj minutę w osolonym wrzątku i zahartuj lodowatą wodą.

5. Kurki podduś na maśle, doprawiając je solą i pieprzem.

6. Przygotuj dressing, czyli wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę.

7. Na talerzu rozłóż plastry marchwi i rzodkiewki, pomiędzy nimi rozsyp owoce, kurki i groszek.

8. Udekoruj wszystko listkami mięty i kwiatami lawendy, skrop dressingiem. Na środku ułóż grillowane kotleciki.

Crème brulée aromatyzowany lasem

Klasyka deserów zyska nową odsłonę, kiedy zamiast cukru wykorzystasz syrop z młodych pędów sosny. Nabierze głębi i leśnego aromatu. Możesz podać go solo lub przełamać jego słodycz leśnymi malinami.

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia

Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 6 żółtek, 120 ml syropu z pędów sosny, drobny cukier i świeże maliny do podania

1. Śmietankę zagotuj z syropem z pędów sosny na wolnym ogniu. Odstaw na bok.

2. Żółtka rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj śmietankę do żółtek.

3. Masę rozlej przez sitko do ramekinów. Piecz 50 minut w 100 st. C, tak by krem był ścięty, ale nie zrumieniony.

4. Kiedy ostygnie, wstaw go do lodówki na minimum godzinę. 5. Przed podaniem posyp cienką warstwą cukru i skarmelizuj go palnikiem lub wstaw ramekiny na kilka minut pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Najlepiej smakuje

ze świeżymi malinami.

Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak

PANI 8/2015


Tekst pochodzi z magazynu

PANI

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy