Reklama

Reklama

Styl.interia.pl
  • Trendy
  • Społeczeństwo
  • Ludzie
  • Herstorie
  • Kultura
  • Podróże
    • Stylowe podróże
  • Kuchnia
    • Kuchnie świata
    • Mistrzyni kuchni
      • Martha Stewart
    • Nowości kulinarne
    • Znawcy smaku
      • Tessa Capponi-Borawska
      • Robert Sowa
      • Tadeusz Pióro
      • Nigella Lawson
      • Pascal Brodnicki
      • Magda Gessler
      • Żywienie terapeutyczne
      • Eliza Mórawska
      • Dominika Wójciak
      • Martha Stewart
    • Przepisy
  • Zdrowie
  • Opinie
  • Raporty specjalne
  • Styl.interia.pl
  • Trendy
  • Społeczeństwo
  • Ludzie
  • Herstorie
  • Kultura
  • Podróże
    • Stylowe podróże
  • Kuchnia
    • Kuchnie świata
    • Mistrzyni kuchni
      • Martha Stewart
    • Nowości kulinarne
    • Znawcy smaku
      • Tessa Capponi-Borawska
      • Robert Sowa
      • Tadeusz Pióro
      • Nigella Lawson
      • Pascal Brodnicki
      • Magda Gessler
      • Żywienie terapeutyczne
      • Eliza Mórawska
      • Dominika Wójciak
      • Martha Stewart
    • Przepisy
  • Zdrowie
  • Opinie
  • Raporty specjalne

Reklama

Interia
Styl.interia.pl
Kuchnia
Sezon ogórkowy czas zacząć

Sezon ogórkowy czas zacząć

KUCHNIA | Wtorek, 30 czerwca 2020 (15:09)

Choć na parę lat musiały ustąpić miejsca modnym i nowocześniejszym dodatkom do dań, kiszonki znów wracają do łask. Więcej: dziś w ten tradycyjny sposób konserwujemy nie tylko ogórki i kapustę, ale też pomidory, buraki, czosnek i wiele innych warzyw. W szczycie ogórkowego sezonu podpowiadamy więc, co i jak kisić oraz zdradzamy, dlaczego warto zajadać się chrupkimi frykasami ze słoika.

1 / 7

Niekwestionowanym królem kiszonek jest oczywiście ogórek. Zielony, chrupki, czasami lekko cierpki, swoich największych amatorów kusi nie tylko on sam, ale i woda spod niego. Niezawodnie, od pokoleń serwowany jako dodatek do ziemniaków i wszelakiego mięsiwa. Przyczyną popularności tej przekąski jest pewnie nie tylko smak, ale i banalny sposób przygotowania. Do zakiszenia ogórków potrzebne są bowiem tylko: woda, sól, czosnek, koper, chrzan oraz kilka listków czarnej porzeczki lub wiśni (to właśnie ten „sekretny składnik” sprawia, że ogórki są chrupkie). Warzywa dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoikach, dodajemy po 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru i liście. Następnie, gotując wodę z solą, sporządzamy zalewę w proporcji: łyżka soli na litr wody. Wrzątkiem zalewamy ogórki, zakręcamy i… czekamy. Kiszonki powinny być gotowe po 3-4 tygodniach.

Źródło: 123RF/PICSEL

Darmowe Gry online
  • Połączysz wszystkie motyle? Spróbuj!
    Połączysz wszystkie motyle? Spróbuj!
  • Zrelaksuj się na swojej własnej farmie. Zagraj!
    Zrelaksuj się na swojej własnej farmie. Zagraj!
  • Stwórz własne średniowieczne Królestwo
    Stwórz własne średniowieczne Królestwo
  • Zagraj w Kulki! Tylko 10% graczy zdobyło 20 000 punktów.
    Zagraj w Kulki! Tylko 10% graczy zdobyło 20 000 punktów.

Reklama

Reklama

Reklama

Na skróty

  • Napisz do nas
  • Mapa Serwisu
  • Newsroom
  • RSS
  • W komórce
  • Reklama

Polecane

  • Uroda
  • Seks
  • RMF Classic
  • Porady żywieniowe
  • Tropical Merge
  • Prognoza pogody
  • Plotki
  • Poczta
  • zupa grzybowa
Styl.interia.pl
Styl.interia.pl przygotowujemy z myślą o stylowych i nowoczesnych kobietach. Każda z Was znajdzie tu informacje i cenne porady w działach takich jak: MODA, PIĘKNO, GWIAZDY, KUCHNIA. Ponadto wiele inspiracji, użytecznych wskazówek i pomysłów na temat: DOMU, ZDROWIA, DIETY, PODRÓŻY oraz poruszających historii kobiet takich jak Ty!

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright by INTERIA.PL 1999-2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.