"Ewa gotuje" wraca z nowym sezonem!

Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni zaprasza na zdrowe, szybkie i pyszne dania w jej autorskim programie "Ewa gotuje" . Premiera nowego sezonu już 5 września! Jakie smakołyki przygotuje w pierwszym odcinku?

Ewa Wachowicz startuje z premierowym sezonem swojego programu "Ewa gotuje"
Ewa Wachowicz startuje z premierowym sezonem swojego programu "Ewa gotuje"materiały prasowe

W pierwszym odcinku po przerwie wakacyjnej Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej kuchni letniej i drewnianego domu w Zawoi. U stóp Babiej Góry upiecze między innymi bułeczki sodowe.

Dla zaradnej gospodyni brak chleba w domu, to żaden problem! Wystarczy kilka prostych składników oraz kilkanaście minut i mamy gotowe sodowe bułeczki, które na Podkarpaciu nazywane są proziakami. Robiła je babcia Ewy Wachowicz. A skąd nazwa proziaki? Od sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówiło się "proza".

Sodowe bułeczki zwane proziakami
Sodowe bułeczki zwane proziakamimateriały prasowe

Ewa przygotuje jeszcze chłodnik ogórkowy na ogórkach małosolnych - z cukinią i wędzonym pstrągiem. Na drugie danie zrobi grillowane roladki z polędwiczki wieprzowej i warzyw, a do picia - lemoniadę z cytryn, limonki i pomarańczy.

Na koniec będzie błyskawiczny deser! Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników, który nie wymaga pieczenia. Fani kuchni Ewy Wachowicz często proszą ją o przepis na coś słodkiego, ale bez laktozy i glutenu. Taki właśnie będzie ten deser.

Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników
Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatnikówmateriały prasowe

"Ewa gotuje"  - emisja już w najbliższą sobotę 5 września o 10.10 w Polsacie.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas