Francuski Szef Kuchni
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show!
Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano "w Bostonie 11 lutego1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child.Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się
wznowień i kontynuacji, a jego prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej,nie tylko dla Amerykanów.
Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu
do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (...). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele
satysfakcjonujących dań (...). Zdecydowanie wolę, kiedy wszystko dzieje się w sposób naturalny, jak wtedy, gdy mus nie chce opuścić formy, ziemniaki kleją się do patelni, a szarlotka powoli się zapada. Jednym z sekretów gotowania jest
uświadomienie sobie, że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić. - Julia Child
Julia Child
"Francuski Szef Kuchni"
Wydawnictwo Literackie