Konkurs: Lato w kuchni
Konkurs już się zakończył.
Oto lista osób nagrodzonych: hefalump, gadulka, Ania83, aczp, ecco39.
Zasady konkursu
Aby wziąć udział w konkursie, umieść w dziale Przepisy swój autorski przepis kulinarny. Aby to zrobić, zaloguj się, a jeśli jeszcze nie masz konta - zarejestruj się tutaj. Następnie w swoim profilu wejdź do zakładki Przepisy i dodaj swoją propozycję.
Po zamieszczeniu przepisu prześlij wiadomością wewnętrzną do użytkownika o nazwie Konkursy informację, że bierzesz udział w konkursie, podając dodatkowo swoje dane osobowe: imię i nazwisko, adres email, adres zamieszkania i numer telefonu. Zobacz, jak przesłać tę wiadomość
Nagrody w konkursie
Nagrodami w konkursie są zestawy produktów marki Monini do kuchni śródziemnomorskiej, w skład których wchodzą:
- deseczka Monini,
- oliwa Monini Classico w spray'u,
- sok z cytryn,
- 3 kremy do rąk z oliwą z oliwek,
- 5 saszetek octu balsamicznego,
- smakowa oliwa extra vergine pesto,
- oliwa Bios,
- olej ryżowy,
- olej z pestek winogron,
- oliwa extra vergine DOP,
- glassa balsamiczna.
W szare jesienne dni kuchnia śródziemnomorska przywodzi nam na myśl klimat lata. Dlatego mamy dla was przepis na sałatkę prosto z serca Włoch!
Panzanella lub inaczej panmolle pochodzi z serca Włoch, z regionu Florencji, gdzie do dziś jest podstawową przystawką w czasie lata. Na początku panzanella była potrawą ludzi ubogich, teraz jednak, jako danie lekkie i proste w przygotowaniu, cieszy się niesłabnącą popularnością. Można powiedzieć, że panzanella jest bardzo "otwartym" przepisem. Każdy może ją przyrządzić na swój sposób, modyfikując i dodając składniki.
Szeroka gama produktów Monini zawiera doskonałe przyprawy, które pozwalają poczuć smak prawdziwej włoskiej kuchni w każdej potrawie przygotowanej w domu. Na szczególną uwagę zasługują najszlachetniejsze oliwy pochodzące z różnych regionów Włoch. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć cztery oliwy Monini o certyfikowanym pochodzeniu regionalnym. Monini D.O.P. Umbria to oliwa wytwarzana z trzech szczepów oliwek: moraiolo, frantoio i leccino, o gorzkawym i lekko pikantnym smaku. Poza zapachem oliwek wyczujemy w niej lekki aromat kwiatów oraz leśnego poszycia. Najlepiej sięgnąć po nią w czasie przyrządzania gęstych zup i potraw z grilla.
Monini D.O.P. Dauno Gargano z Apulii produkuje się z odmiany ogliarola garganica, a charakteryzują ją lekko pikantny, migdałowy posmak oraz intensywny zapach świeżej trawy. Podajemy ją jako przyprawę, m.in. do bruschetty i sałat. Oliwa D.O.P. Val di Mazara z Sycylii, powstaje z oliwek ze szczepów biancolilla, nocellara del belice i cerasuola. Ma ona także pikantny smak, lecz wyróżnia ją niezwykły aromat, przypominający zapach zielonych pomidorów. Ta oliwa świetnie uzupełnia smak ryb (pieczonych i grillowanych) oraz warzyw.
Oliwa Monini I.G.P. Toscano ma ciekawy, owocowy smak z lekko pikantną nutą, a jej aromat przypomina zapach karczochów. Warto używać jej do potraw z grilla, sałat i zup.
Konkurs trwa od 28 listopada do 4 grudnia.