Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej.

Okładki książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów"
Okładki książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów"materiały prasowe

Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie.

Książka "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów" zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i "dopowiedziane" przez autorkę, tak aby każdy - niezależnie od umiejętności kucharskich - mógł je z łatwością wykonać.

"Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów" Agnieszka Jeż, wydawnictwo RM.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas