Sylwia Grzeszczak już tak nie wygląda

Sylwia Grzeszczak zmieniła kolor włosów. O byciu blondynką marzyła od szóstego roku życia
Sylwia Grzeszczak zmieniła kolor włosów. O byciu blondynką marzyła od szóstego roku życiaMWMedia

Pięć sposobów na dobre zdrowie według św. Hildegardy

Ziarna orkiszu - ten rodzaj pszenicy jest według słynnej lekarki podstawą zdrowia. Odżywcze ziarna, łagodne dla przewodu pokarmowego, rozgrzewają organizm i poprawiają nastrój. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka (więcej niż jakiekolwiek inne zboże), tryptofan i fenyloalaninę, niezbędne do produkcji hormonów i regulacji przemiany materii. Ziarna orkiszu to panaceum na dolegliwości żołądkowe i kłopoty z nerkami. Kto powinien je jeść codziennie? Zdaniem Hildegardy wszyscy, a zwłaszcza rekonwalescenci po operacjach i osoby osłabione przez różne choroby. Najlepiej spożywać gotowaną kaszę i pieczywo z mąki orkiszowej. Tekst: Na żywo
Ziarna orkiszu - ten rodzaj pszenicy jest według słynnej lekarki podstawą zdrowia. Odżywcze ziarna, łagodne dla przewodu pokarmowego, rozgrzewają organizm i poprawiają nastrój. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka (więcej niż jakiekolwiek inne zboże), tryptofan i fenyloalaninę, niezbędne do produkcji hormonów i regulacji przemiany materii. Ziarna orkiszu to panaceum na dolegliwości żołądkowe i kłopoty z nerkami. Kto powinien je jeść codziennie? Zdaniem Hildegardy wszyscy, a zwłaszcza rekonwalescenci po operacjach i osoby osłabione przez różne choroby. Najlepiej spożywać gotowaną kaszę i pieczywo z mąki orkiszowej. Tekst: Na żywo123RF/PICSEL
Nalewka z piołunu - sok z tego ziela reguluje wydzielanie hormonów, wspomaga trawienie i wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność. Zwiększa stężenie hormonów szczęścia w mózgu, reguluje pracę tarczycy i usprawnia przemianę materii. Jak przeprowadzić kurację? Rozpuść w 200 ml wody 150 ml miodu i mieszając, gotuj, aż powstanie syrop. Gorącym zalej cztery garście piołunu i odstaw do wystudzenia. Następnie zalej całość spirytusem, wymieszaj i odstaw w chłodne, ciemnie miejsce na miesiąc. Potem przefiltruj i przelej do butelek. Pij po łyżce nalewki rano i wieczorem, zwłaszcza gdy boli cię brzuch albo dopadła cię sezonowa depresja. Ważne! Nalewka może nasilać objawy refluksu.
Nalewka z piołunu - sok z tego ziela reguluje wydzielanie hormonów, wspomaga trawienie i wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność. Zwiększa stężenie hormonów szczęścia w mózgu, reguluje pracę tarczycy i usprawnia przemianę materii. Jak przeprowadzić kurację? Rozpuść w 200 ml wody 150 ml miodu i mieszając, gotuj, aż powstanie syrop. Gorącym zalej cztery garście piołunu i odstaw do wystudzenia. Następnie zalej całość spirytusem, wymieszaj i odstaw w chłodne, ciemnie miejsce na miesiąc. Potem przefiltruj i przelej do butelek. Pij po łyżce nalewki rano i wieczorem, zwłaszcza gdy boli cię brzuch albo dopadła cię sezonowa depresja. Ważne! Nalewka może nasilać objawy refluksu.123RF/PICSEL
Antyrakowe kasztany - zdaniem św. Hildegardy zapobiegają one nowotworom oraz są bardzo skuteczne w leczeniu anemii. Kasztany jadalne mają w składzie mnóstwo mikroelementów, witamin oraz innych cennych substancji odżywczych, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, fosfor, sód, magnez, a ponadto żelazo, cynk i błonnik. W zależności od sposobu ich przyrządzenia mogą pomóc w różnych dolegliwościach. Jak najlepiej je spożywać? Masz problem z trzustką? Jedz kasztany pieczone w folii. Zupę kasztanową lekarka z Bingen zalecała chorym na niestrawność. Mąkę dodawaj zaś do ciast, gdy ogarnia cię smutek.
Antyrakowe kasztany - zdaniem św. Hildegardy zapobiegają one nowotworom oraz są bardzo skuteczne w leczeniu anemii. Kasztany jadalne mają w składzie mnóstwo mikroelementów, witamin oraz innych cennych substancji odżywczych, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, fosfor, sód, magnez, a ponadto żelazo, cynk i błonnik. W zależności od sposobu ich przyrządzenia mogą pomóc w różnych dolegliwościach. Jak najlepiej je spożywać? Masz problem z trzustką? Jedz kasztany pieczone w folii. Zupę kasztanową lekarka z Bingen zalecała chorym na niestrawność. Mąkę dodawaj zaś do ciast, gdy ogarnia cię smutek. 123RF/PICSEL
Mus z pigwy dla stawów - owoc leczy reumatyzm i zapobiega podagrze. Dzięki wysokiemu stężeniu witamin oraz mikroelementów wzmacnia odporność, pomaga też pozbyć się kłopotów z trawieniem i wrzodów żołądka. Jak zrobić mus pigwowy? Obierz kilogram owoców z pigwy, pokrój, przełóż do garnka, zalej połową szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy owoce zmiękną, zestaw garnek z gazu, a pigwę zmiksuj na mus. Przełóż go do słoiczków i pasteryzuj. W razie dolegliwości jedz dwie łyżki musu dziennie. Jeśli chorujesz na anemię, spożywaj pigwę na surowo albo pij nalewkę.
Mus z pigwy dla stawów - owoc leczy reumatyzm i zapobiega podagrze. Dzięki wysokiemu stężeniu witamin oraz mikroelementów wzmacnia odporność, pomaga też pozbyć się kłopotów z trawieniem i wrzodów żołądka. Jak zrobić mus pigwowy? Obierz kilogram owoców z pigwy, pokrój, przełóż do garnka, zalej połową szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy owoce zmiękną, zestaw garnek z gazu, a pigwę zmiksuj na mus. Przełóż go do słoiczków i pasteryzuj. W razie dolegliwości jedz dwie łyżki musu dziennie. Jeśli chorujesz na anemię, spożywaj pigwę na surowo albo pij nalewkę. 123RF/PICSEL
Mleko z migdałów na mocne nerwy - migdały to według słynnej lekarki wizjonerki cudowny lek wyciszający nerwy, dzięki któremu uwolnisz się również od problemów z wątrobą. Korzystnie wpływają na pracę płuc oraz zapobiegają infekcjom nerek i pęcherza. Kwasy omega-3 zawarte w migdałach są również ważne dla skóry, wzroku i jelit. Hildegarda szczególnie zalecała przyrządzane z nich mleko. Prosta receptura - dwie garście migdałów bez skórki lub płatków zalej gorącą wodą i mocz kilka godzin. Następnie dolej do nich 1/2 szklanki mineralnej wody i miksuj trzy minuty. Dodawaj je do owsianki lub kawy (łatwo daje się spienić) albo wypijaj po 1/3 szklanki 2 razy dziennie.
Mleko z migdałów na mocne nerwy - migdały to według słynnej lekarki wizjonerki cudowny lek wyciszający nerwy, dzięki któremu uwolnisz się również od problemów z wątrobą. Korzystnie wpływają na pracę płuc oraz zapobiegają infekcjom nerek i pęcherza. Kwasy omega-3 zawarte w migdałach są również ważne dla skóry, wzroku i jelit. Hildegarda szczególnie zalecała przyrządzane z nich mleko. Prosta receptura - dwie garście migdałów bez skórki lub płatków zalej gorącą wodą i mocz kilka godzin. Następnie dolej do nich 1/2 szklanki mineralnej wody i miksuj trzy minuty. Dodawaj je do owsianki lub kawy (łatwo daje się spienić) albo wypijaj po 1/3 szklanki 2 razy dziennie.123RF/PICSEL
Wiedza dotycząca ludzkiego ciała jaką posiadła ta benedyktynka i zielarka wykraczała poza epokę, w której żyła i do dnia dzisiejszego analizowane są jej zapiski i dzieła. Na zdjęciu: ołtarz św. Hildegardy w Bingen w Niemczech.
Wiedza dotycząca ludzkiego ciała jaką posiadła ta benedyktynka i zielarka wykraczała poza epokę, w której żyła i do dnia dzisiejszego analizowane są jej zapiski i dzieła. Na zdjęciu: ołtarz św. Hildegardy w Bingen w Niemczech.East News
X-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?