Reklama

Reklama

Zdrowy i przydatny czosnek. Nie tylko jako dodatek do potraw

W mojej kuchni istnieje wiele składników, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Jednym z nich jest czosnek. Kulinarnie można wykorzystać go na wiele różnych sposobów - od przyprawiania rozmaitych dań, aż do wykonywania potraw na jego bazie. O tym, że jest smaczny i zdrowy wiedzą wszyscy. Co możemy z niego zrobić? Chętnie opowiem wam, co ja najczęściej przygotowuję w swojej kuchni.

Naturalne lekarstwo na chorobę - przygotujecie samodzielnie

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Z tego też powodu warto jeść go jak najczęściej. Pamiętam, jak w dzieciństwie (kiedy tylko "łapało" mnie jakieś przeziębienie) mama przygotowywała mi lecznicze mleko. Gotowała je z dodatkiem czosnku oraz masła. Po przestudzeniu dosładzała je miodem. Wiem, że za takim napojem nie przepada wiele osób. Należą do nich między innymi moja córka Ola oraz bratanica Karolina. Na szczęście istnieje zdecydowanie więcej potraw z wykorzystaniem czosnku, które smakują niemal całej mojej rodzinie.

Co "cudownego" posiada w sobie ten produkt? Między innymi związki bakteriobójcze, błonnik, flawonoidy oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego sole mineralne, a wśród nich związki wapnia czy fosforu. Krótko mówiąc, to prawdziwa prozdrowotna "bomba" dla naszego organizmu. I to na wielu płaszczyznach. Można więc spożywać go nawet profilaktycznie, bez obaw o potencjalne konsekwencje czy skutki uboczne.

Reklama

Pamiętajcie, że najzdrowszy jest świeży czosnek. Można go rozgnieść praską i wraz z masłem rozsmarować na kanapce. Smacznie i zdrowo. Chętnie przedstawię wam przepis na takie "smarowidło". Możecie nim posmarować kromkę chleba albo wafle ryżowe.

Składniki

  • ½ kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska w płatkach

Przygotowanie masła czosnkowego:

W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do pojemnika i udekorować natką pietruszki.

Zupa - płynne dobro, które uwielbiają Polacy

Oczywiście kulinarnych propozycji jest bez liku! Wracając do tych, które związane są z preferencjami moich najbliższych, to chciałabym podzielić się przepisem na zupę czosnkową, którą moja córka (i nie tylko!) zajada się ze smakiem. Jest to też pozycja obowiązkowa w menu, kiedy ktoś z domowników skarży się na wszelkiego rodzaju przeziębienia.

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1½ l wywaru wołowego
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • gęsta śmietana
  • świeży tymianek

Przygotowanie zupy czosnkowej:

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.

Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.

Innym pomysłem na wykorzystanie czosnku jest przygotowanie dipu na jego bazie. Może on być dodatkiem do wielu dań mięsnych, w tym tych z grilla, a także ryb. Dobrze komponuje się również z warzywami pociętymi w słupki. Poniżej przepis - szybki oraz bardzo prosty.

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dipu czosnkowego:

Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Niektórzy lubią też zajadać się czosnkiem... solo! Oczywiście należy go odpowiednio przygotować. Moi znajomi kładą ząbki (albo też całą główkę) na rozpalonym grillu albo w piekarniku. Miękki i aromatyczny można jeść rozgniatając widelcem i nakładając na kromkę chleba. Upieczony czosnek jest zdecydowanie łagodniejszy od surowego.

Można też rozkładać ząbki pomiędzy grillowanymi produktami, by zyskały naturalny, czosnkowy aromat. Pokrojony w kostkę (grillowany albo na surowo) sprawdzi się też w sałatkach. Nie należy dodawać go jednak zbyt dużo, ponieważ ma bardzo intensywny smak oraz zapach.

Czosnek - samo dobro! Coś, czego nie może zabraknąć w kuchni i produkt, którego regularne jedzenie mogę polecić wam z czystym sumieniem.  Miejmy jednak na uwadze, że jak w każdym przypadku, nie można przesadzić z częstotliwością jego spożywania. Czosnek więc jak najbardziej tak, ale w granicach zdrowego rozsądku. I pamiętajcie też oczywiście o tym, by kupować go w sprawdzonych miejscach. Pytajmy sprzedawców o miejsce pochodzenia czosnku - ten polski jest zdecydowanie najlepszy!

***

Zobacz także:

Dlaczego warto stosować czosnek niedźwiedzi?

Czosnek. Kto nie powinien go spożywać?

Czosnek to samo zdrowie. Z niego także przyrządzisz syrop

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: czosnek | Ewa Wachowicz przepisy | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy