Reklama

Ciasto czereśniowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 0,7 kg czereśnie
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżka masło do wysmarowania formy
  • jajko
  • 100 g zimne masło
  • 2 łyżki cukier puder
  • żółtko
  • 250 g mąka krupczatka
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki cukier
  • 1 łyżka mąka do posypania formy
  • szczypta sól
  • 0,5 l sok wiśniowy

Posiekać mąkę z masłem. Dodać żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać wiśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta wyłożyć dekoracyjnie i piec jeszcze 15 min.

Reklama

Podawać przestudzone.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy