Reklama

Mikołaj Choroszyński: Niezdrowym jedzeniem regulujemy emocje

W najnowszym odcinku podcastu wideo "Zdanowicz pomiędzy wersami" dziennikarka Katarzyna Zdanowicz gościła Mikołaja Choroszyńskiego – psycho-dietetyka i autora książki pt. „Uzależnienie od słodyczy”. Mężczyzna opowiedział m.in., dlaczego tak wiele osób sięga po niezdrowe jedzenie celem wyregulowania swoich emocji, czy objadanie się jest w Polsce dużym problemem i dlaczego tak łatwo wpadamy w szpony nałogu w kontekście przyjmowania zbyt dużych ilości cukru.

Mikołaj Choroszyński: Niezdrowym jedzeniem regulujemy emocje

Mikołaj Choroszyński specjalizuje się w psycho-dietetyce, a więc profesji, która pojawiła się w Polsce całkiem niedawno. Mężczyzna powiedział, że uzależnienie od słodyczy, jest wbrew pozorom, pojęciem nadal słabo zbadanym przez świat nauki. Zatem, czy możliwym jest zauważenie u siebie nałogu w postaci zajadania się produktami z dużą zawartością cukru?

"Uzależnienie to powtarzanie danej czynności pomimo świadomości negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Na przykład lekarz powiedział, żeby zrzucić kilka kilogramów, cholesterol jest za wysoki, stan przedcukrzycowy, a może już cukrzyca drugiego typu się rozwinęła. A jednak ciężko się powstrzymać przed tym ciastkiem, które krzyczy z lodówki od razu po otwarciu. To może sugerować o pewnym mechanizmie nawykowego jedzenia albo właśnie uzależnienia" - twierdzi Mikołaj Choroszyński.

Reklama

Jeśli podejrzewamy, że mamy problem z uzależnieniem się od słodyczy, to zdaniem dietetyka, warto zacząć dokładniej się obserwować. Jeśli po zjedzeniu dużej ilości słodyczy pojawia się poczucie m.in. wstydu i braku wiary w siebie, warto pomyśleć o sięgnięciu po pomoc specjalisty. Mikołaj Choroszyński dodaje, że ważna jest intencja w momencie, gdy sięgamy po niezdrowe jedzenie. Bardzo często jest to związane z potrzebą wyregulowania emocji.

Mikołaj Choroszyński : Już kilkuletnie dzieci są po pierwszej libacji słodyczowej

Mikołaj Choroszyński zwraca uwagę, że do słodkiego smaku przyzwyczajani jesteśmy już od najmłodszych lat, kiedy to karmieni jesteśmy produktami zawierającymi duże ilości cukru. Psycho-dietetyk uważa, że w Polsce nadal niestety zajadanie się słodyczami jest bardzo popularne i akceptowalne społecznie.

"Nawet kilkuletnie dzieci są już po pierwszej libacji słodyczowej, gdzie poziom dopaminy wzrasta do zupełnie naturalnie niespotykanych poziomów. Jest takie nagranie na YouTube, jak dziecku daje się pierwszy raz loda. Ono na początku nie chce, trochę płacze. Nagle polizało i jego oczy zamieniają się w pięciozłotówki od skoku domapiny, po prostu widać, jak tam hormony się zagotowały. Wczepia się palcami w tego loda i już go nie chce puścić. I być może nie będzie chciało puścić przez całe życie" - mówi w rozmowie z Katarzyną Zdanowicz Mikołaj Choroszyński.

Zdanowicz pomiędzy wersami" to podcast wideo, którego nowe odcinki co tydzień można oglądać na łamach Interii. W ramach cyklu topowa dziennikarka porusza tematy ważne społecznie, bez ckliwości i patosu mówiąc o tym, co budzi najgłębsze emocje. - Wspólnie rozprawimy się ze stereotypami i uprzedzeniami. Każdy z nas ma coś, co z różnych powodów skrywa pomiędzy wersami. Podczas programu pozwolimy, aby to głośno wybrzmiało - mówi Katarzyna Zdanowicz.  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Zdanowicz | Zdanowicz Pomiędzy Wersami | dietetyk | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy