Awokado. Już Majowie cenili jego właściwości

Awokado, ze swoim bladożółto-jasnozielonym miąższem, rośnie na gałęziach Persea americana, wiecznie zielonej rośliny, której najstarsza odmiana pochodzi prawdopodobnie z Meksyku. W samym środku tego najłagodniejszego z owoców, uwielbianego ze względu na delikatny miąższ, znajduje się bardzo duża pestka, którą niegdyś ścierano i wykorzystywano do zabiegów upiększających.

Awokado zawiera silnie działające kwasy tłuszczowe i składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych
Awokado zawiera silnie działające kwasy tłuszczowe i składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych123RF/PICSEL

Obecnie najczęściej uprawianą odmianą jest krzyżówka odpornego meksykańskiego awokado z jego gwatemalskim kuzynem, która rośnie nawet w Nowej Zelandii. Co niezwykłe, owoce zbiera się jeszcze zielone, dojrzewają dopiero po zbiorach.

Prawdziwa wiedza

O wszędobylskości i spożywaniu tego owocu, bardzo cenionego przez Azteków i Majów, świadczą odkrycia na licznych stanowiskach archeologicznych, z których badacze wydobyli skamieniałe pestki awokado różnej wielkości. Uważa się, że taka obfitość i różnorodność odzwierciedlają staranną selekcję i uprawę większych, piękniejszych owoców.

Pierwszym znanym mieszkańcem Zachodu, który wspominał o awokado - w książce opublikowanej w latach 1518-1519 - był hiszpański geograf Martín Fernández de Enciso. Jednak ten egzotyczny owoc dotarł do Europy dopiero w XVII wieku. Ludy Ameryki Środkowej odżywiały się jego apetycznym miąższem, który według nich był afrodyzjakiem, i używały go do pielęgnacji włosów.

O pozyskiwaniu oleju z awokado

Pozyskiwanie oleju z awokado wymaga zastosowania procesu technicznego, który ma na celu bardzo delikatne oddzielenie wody od dobroczynnego oleju zawartego w miąższu owocu. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego celu jest odwodnienie wiórków awokado przez poddanie ich działaniu umiarkowanego ciepła, a następnie odciśnięcie i zebranie oleju.

Inny proces polega na odwirowaniu miąższu owocu, a następnie tłoczeniu na zimno. Dobry olej z awokado powinien mieć głęboki zielony odcień oraz świeży i charakterystyczny roślinny zapach. Olej ten zawsze jest gęsty i zawiesisty, ale mimo lepkości bardzo dobrze się wchłania.

Dobroczynne właściwości

Awokado zawiera wiele silnie działających kwasów tłuszczowych, jak również składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych. Mała zawartość węglowodanów i duża dobroczynnych tłuszczów (omega-3) sprawia, że owoc jest polecany jako element zdrowej diety. W stresujących momentach podziała uspokajająco. Jego olej cechuje się dużą zawartością kwasu palmitynowego, który zmiękcza i nawilża skórę, docierając do głębokich jej warstw, oraz kwasu oleinowego (omega-9), który przeciwdziała tworzeniu się blizn.

Olej z awokado zawiera również cenne witaminy: H, która pobudza wzrost włosów, K, która rozjaśnia ciemne obwódki wokół oczu, oraz PP, która chroni skórę przed szkodliwym działaniem światła. I wreszcie fitosterole - kojące i bogate w antyoksydanty - które minimalizują szkody wyrządzone przez promieniowanie ultrafioletowe po opalaniu. Olej z awokado jest szczególnie skuteczny w przypadku skóry dojrzałej lub opalonej. Stosowany jako smarowidło na włosy i skórę głowy przed myciem szamponem sprawia, że włosy stają się mocne i pełne blasku.

Awokado zawiera fitosterole, które minimalizują szkody po opalaniu
Awokado zawiera fitosterole, które minimalizują szkody po opalaniu123RF/PICSEL

Kilka kropli

Niekiedy kobieta potrzebuje skutecznych i prostych zabiegów. Ciężarne mogą zadbać o skórę, codziennie aplikując czysty olej z awokado na swoje krągłości - zapobiegnie on rozstępom. Ten mazisty olej sprawi, że skóra będzie elastyczna i odpowiednio nawilżona.

Receptury z zastosowaniem awokado

Odżywcza maska do włosów na bazie oleju z awokado - w dziedzinie urody, tak jak w literaturze, istnieje coś, co określa się mianem klasyki. Niektóre przepisy trzeba wypróbować w ramach kompletnej edukacji estetycznej - ta maseczka pielęgnacyjna do włosów jest jednym z takich panaceów. W małej miseczce, używając trzepaczki kuchennej, dokładnie wymieszaj 1 łyżkę oleju z awokado z 1 lub 2 żółtkami jaj, zależnie od długości włosów. Nałóż tę miksturę na włosy do połowy ich długości i na końcówki. Pozostaw na mniej więcej 30 minut. Następnie zmyj delikatnym szamponem.

Wzmacniająca maska do włosów na bazie miąższu awokado - jeśli chcemy, by zniszczone włosy odzyskały równowagę, tę odbudowującą maseczkę należy stosować regularnie co tydzień. W małej miseczce, używając widelca, rozgnieć miąższ bardzo dojrzałego awokado, a następnie dodaj sok z połowy cytryny i 1 łyżeczkę oleju tamanu. Nałóż pastę na całą długość włosów i na końcówki. Pozostaw na mniej więcej 30 minut. Następnie umyj włosy delikatnym szamponem rozcieńczonym niewielką ilością ciepłej wody.

Fragment książki Victoire de Taillac i Ramdane Touhami "Atlas naturalnego piękna".

Okładka książki "Atlas naturalnego piękna"
Okładka książki "Atlas naturalnego piękna"materiały prasowe

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Tatar z dorsza i awokadoPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas