Reklama

Reklama

​Mocznik w kosmetykach. Jakie ma właściwości?

Mocznik oprócz tego, że jest składnikiem powstającym w ludzkim organizmie, od kilku lat jest także popularnym składnikiem kosmetycznych produktów. Zastanawiasz się, jakie jest zastosowanie mocznika? Sprawdź.

Mocznik to substancja, która wydaje się niepozorna - w ciele człowieka to po prostu produkt uboczny przemiany białek, który wydalamy z moczem i potem. Oczywiście mocznik w kosmetykach jest jego syntetycznym odpowiednikiem.

Mocznik - właściwości

Mocznik to substancja, która ma dużą zdolność pochłaniania wody (tzw. humektant) i w ludzkim organizmie odpowiada za właściwe nawilżenie skóry. Dzięki niemu woda nie ucieka ze skóry, a naskórek jest szczelny. Jego poziom w organizmie zmniejsza się z wiekiem. Chociaż to zaledwie 1% składu naskórka, obniżenie jego poziomu ma znaczący wpływ na nawilżenie skóry.

Reklama

Mocznik kosmetyczny ma silne działanie nawilżające i odżywcze. Mocznik ma konkretne właściwości w zależności od tego, w jakim stężeniu występuje mocznik w kremie.

Mocznik - zastosowanie

Mocznik po raz pierwszy został wykorzystany w kosmetyce w 1943 roku. Dzisiaj to substancja wykorzystywana na szeroką skalę, jako składnik wielu produktów kosmetycznych: kremów do stóp, dłoni czy twarzy, toników, szamponów i odżywek do włosów. Nic dziwnego!

Kosmetyki z mocznikiem są bardzo skuteczne w walce z suchą skórą i w pielęgnacji dłoni, stóp i skóry twarzy. Doskonale pielęgnuje suchą cerę i skórę atopową, może pomóc skórze zmęczonej opalaniem, a także podczas menopauzy, kiedy skóra robi się wiotka i przesuszona. Można go stosować na cerę wrażliwą i alergiczną. Świetnie pomaga także na pękające pięty.

Mocznik działa przeciwzapalnie, dlatego sprawdzi się też w walce z trądzikiem. Złagodzi nie tylko zmiany skórne powstałe w wyniku trądziku, ale też pomoże pozbyć się blizn.

Mocznik to również skuteczna broń na rozstępy. Mocznik kosmetyczny może pomóc pozbyć się świeżych czerwonych rozstępów, ale również zmniejszyć te dawniejsze, jasne.

Nie zapominajmy, że mocznik w kosmetykach wykorzystuje się jako broń przeciw atopowemu zapaleniu skóry i łojotokowemu zapaleniu skóry. Przeznaczony jest do tego mocznik o wysokim stężeniu przepisywany przez lekarza na receptę.

Mocznik kosmetyczny - jakie stężenie?

Na rynku są produkty z mocznikiem, które mają w składzie stężenie mocznika od 1 do nawet 50%! Im wyższe jest stężenie, tym mocniejsze będzie działanie danego produktu.

Stężenie 1-2 proc. jest najczęściej stosowane w kremach z mocznikiem o działaniu nawilżającym i regenerującym. Mocznik w tym stężeniu pobudza regenerację naskórka.

Mocznik w nieco wyższym stężeniu (3-10 proc.) zmiękcza i nawilża skórę. Jest stosowany m. in. w preparatach do stóp.

Wyższe stężenie mocznika jest wykorzystywane w tonikach do skóry trądzikowej (10 proc.), peelingach i kuracjach złuszczających (do 40 proc.), jako lekarstwo przepisywane na receptę przez dermatologów w ramach kuracji w łuszczycy, AZS (atopowym zapaleniu skóry) czy rybiej łuski (do 50 proc.).

Przeczytaj też:

Mocznik, cholesterol czy tormentiol w kremach 

Olejek herbaciany: Właściwości i zastosowanie

Robert Makłowicz pokazał synów. Zaskakujące, czym się zajmują!

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje