Reklama

Reklama

Olej z czarnuszki na twarz. Działa lepiej niż wizyta u kosmetyczki

Olej z czarnuszki od dawna jest doceniany za swoje właściwości. Wykazuje działanie lecznicze i znalazł zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Poprawia kondycję skóry, a także opóźnia jej starzenie. Na tym jednak nie koniec, bo lista jego zalet jest znacznie dłuższa. Jak działa olej z czarnuszki?

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Czarnuszka wykazuje prozdrowotne właściwości. Znalazła zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz medycynie naturalnej.

Olej z czarnuszki obniża stres oksydacyjny, poprawia odporność, a także wykazuje działanie oczyszczające oraz przeciwalergiczne. Poza tym świetnie sobie radzi z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Olej z czarnuszki skutecznie obniża ciśnienie, a także poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Ponadto olej z czarnuszki pozytywnie wpływa na kondycję włosów. Przeciwdziała ich wypadaniu, łysieniu, a także pomaga w walce z łupieżem i pobudza porost nowych włosów. 

Reklama

Zobacz także: Glistnik jaskółcze ziele: Jak działa na skórę?

Olej z czarnuszki na skórę. Dlaczego warto go używać na twarz?

Olej z czarnuszki wykazuje korzystne działanie na skórę i może być na nią bezpośrednio aplikowany. Dzięki zawartości witaminy E oraz biotyny poprawia kondycję skóry, a za sprawą antyoksydantów olej z czarnuszki zapobiega jej starzeniu. Do tego zwiększa elastyczność skóry i spłyca zmarszczki. Poza tym działa nawilżająco, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze i do tego przyspiesza gojenie ran. 

Olej z czarnuszki jest w stanie regulować pracę gruczołów łojowych. Przyczynia się do redukowania przetłuszczania skóry i ogranicza ilość zatkanych porów. Wykazuje działanie przeciwtrądzikowe i wspomaga likwidację zaskórników oraz innych niedoskonałości. W dodatku przyspiesza regenerację naskórka i działa antybakteryjnie, a także pomaga w walce z przebarwieniami. Olej z czarnuszki może również stanowić zabezpieczenie skóry przed poparzeniami słonecznymi. 

Olej z czarnuszki sprawdzi się na każdej cerze. Można go nanosić zarówno na całą twarz, jak i punktowo w miejscach zmienionych chorobowo.

***

Sprawdź również: 

Olej rycynowy: Właściwości i zastosowanie

Olej tsubaki: Sekret urody Azjatek. Na co pomaga?


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: olejek z czarnuszki | olej z czarnuszki właściwości

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy