Reklama

Reklama

Trądzik różowaty

Samą dietą go nie wyleczysz, ale skuteczność terapii w dużym stopniu zależy od tego, co jesz. Wybieraj produkty bogate w witaminy, mikroelementy i kolagen.

Choroba objawia się rumieniem na czole, nosie i brodzie oraz rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi. Produkty zawierające dużo witamin, zwłaszcza C, E, PP, K i witamina A, a także kolagen, wzmocnią ścianki naczyń i zmniejszą rumień.

Wzmocnij naczynka i sprężystość skóry

Codziennie sięgaj po owoce  i warzywa. Jedz przynajmniej pół kilograma dziennie

- W witaminę C obfitują, wiśnie, czereśnie, truskawki, porzeczki, papryka, cebula

- Witaminę PP znajdziesz m.in. w brokułach, awokado i ziemniakach

- Witaminy E szukaj w oleju z zarodków pszennych, ziarnach słonecznika, orzechach, migdałach, awokado

- Najwięcej witaminy K jest w natce pietruszki oraz jarmużu

- Dużo witaminy A zawierają żółtka jaj i masło. Jej roślinną formę - beta karoten znajdziesz  w marchwi, papryce, morelach

Reklama

Jedz galaretki, zarówno owocowe, jak i mięsne. Zawarty w nich kolagen korzystnie wpływa na skórę. Poprawia jej nawilżenie i elastyczność. Łagodzi też stan zapalny skóry towarzyszący chorobie. Na deser sięgaj po galaretki, najlepiej domowe, przygotowane ze świeżo wyciskanych soków owocowych i żelatyny. Nie dosładzaj ich. Przyrządzaj też galaretki z kurzych łapek i ryb. Jedz je z warzywami bogatymi w witaminy A, C i E, które pobudzają wytwarzanie kolagenu  w organizmie.

Pij i przemywaj skórę

Napar z fiołka trójbarwnego zawiera sole mineralne, które wzmacniają skórę. Pij szklankę 3 razy dziennie i zimnym naparem przemywaj twarz. 

Herbatka z rumianku również łagodzi objawy. Możesz ją pić i wykorzystywać zimną do okładów na podrażnioną skórę. Uwaga! Rumianek czasem uczula. Nie stosuj go, jeśli nasila objawy.

Jedz ryby morskie

Zawarte w tłuszczu rybim kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i przyspieszają gojenie się zmian trądzikowych. Najwięcej dobroczynnych kwasów mają świeże ryby morskie. Najzdrowsze są przyrządzane na parze lub w piekarniku. Smażone, konserwowe i wędzone mają znacznie mniej właściwości zdrowotnych. Sporo kwasów omega-3 zawierają również tłoczone na zimno oleje roślinne i oliwa. Codziennie dodawaj łyżkę oliwy albo oleju do sałatek, past lub zup. 

Odpoczywaj i nie stresuj się

- Ciągłe napięcie, silny stres nasilają objawy trądziku różowatego. Dlatego spróbuj znaleźć sposób na odprężenie. 

- Codziennie przeznacz choćby godzinę na relaks. Odpoczywaj w ruchu, ale nie przemęczaj się, bo duży wysiłek powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Spaceruj, pływaj.

- Unikaj opalania. Słońce nie sprzyja Twojej skórze. Na co dzień stosuj olejek jojoba, który chroni skórę przed promieniami UV i łagodzi objawy trądziku różowatego. 

Na to uważaj

- Ogranicz żółte  i pleśniowe sery, wino,  piwo oraz wędliny. Produkty te zawierają dużo histaminy, która wywołuje przekrwienie i świąd skóry. 

- Staraj się unikać cukru  i mleka, ponieważ niekorzystnie wpływają na skórę trądzikową. Możesz zjeść 1-2 kostki czekolady dziennie, ale gorzkiej. Mleczna i biała nasilą objawy.


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje