Zasmakuj w Czarnogórze. Co warto zjeść podczas urlopu?

Każde gospodarstwo ma swój przepis. U państwa Ćirović priganice przygotowuje się z mąki z pełnego przemiału
Każde gospodarstwo ma swój przepis. U państwa Ćirović priganice przygotowuje się z mąki z pełnego przemiałuIzabela Grelowskaarchiwum prywatne

Priganice - na dobry początek

Priganice, miód i domowe sery to idealne śniadanie w Camp Rabrenovic
Priganice, miód i domowe sery to idealne śniadanie w Camp RabrenovicIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Czarnogórskie meze

Prsut pośród innych przystawek, glamping Obliun
Prsut pośród innych przystawek, glamping ObliunIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Przystawki inspirowane kuchnią turecką i świeży sok z granatów w restauracji Stara Caršija w Starym Barze
Przystawki inspirowane kuchnią turecką i świeży sok z granatów w restauracji Stara Caršija w Starym BarzeIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Ryby z morza, rzek i jeziora

Przystawka z suszonego i podwędzanego karpia z Jeziora Szkorerskiego, glamping Oblun
Przystawka z suszonego i podwędzanego karpia z Jeziora Szkorerskiego, glamping OblunIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Pstrągi z górskiego potoku, cevapici orza kiszona kapusta i papryka w Camp Rabrenovic
Pstrągi z górskiego potoku, cevapici orza kiszona kapusta i papryka w Camp RabrenovicIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Czarnogórska uczta - sac, czyli dzwon

Biesiadując u gospodarzy można skosztować tradycyjnych specjałów, jakich nie serują restauracje
Biesiadując u gospodarzy można skosztować tradycyjnych specjałów, jakich nie serują restauracjeIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Gotowa jagnięcina "ispod saca" dosłownie rozpływa się w ustach, a towarzyszące jej warzywa maja smak i konsystencję, jakiej nie sposób uzyskać w piekarniku. To jedno z najlepszych doświadczeń kulinarnych w Czarnogórze
Gotowa jagnięcina "ispod saca" dosłownie rozpływa się w ustach, a towarzyszące jej warzywa maja smak i konsystencję, jakiej nie sposób uzyskać w piekarniku. To jedno z najlepszych doświadczeń kulinarnych w CzarnogórzeIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Spiżarnia pani Batrićević robi wrażenie!
Spiżarnia pani Batrićević robi wrażenie!Izabela GrelowskaINTERIA.PL
Czarnogóra to przede wszystkim raj dla mięso- i rybożerców, ale nie tylko. W wielu miejscach traficie na dania przygotowywane z warzyw z własnych pól i ogrodów - jak te zapiekane brokuły z Glampngu Oblun
Czarnogóra to przede wszystkim raj dla mięso- i rybożerców, ale nie tylko. W wielu miejscach traficie na dania przygotowywane z warzyw z własnych pól i ogrodów - jak te zapiekane brokuły z Glampngu OblunIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Kaloryczna kuchnia górska

Kacamak ma prosty skład, ale jego przygotowanie wymaga wysiłku. Kucharz "ubijając" produkty w rondlu bardzo energicznie wykonuje nawet kilkast uderzeń
Kacamak ma prosty skład, ale jego przygotowanie wymaga wysiłku. Kucharz "ubijając" produkty w rondlu bardzo energicznie wykonuje nawet kilkast uderzeńIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Perełki kulinarne z północnej Czarnogóry? Rodzaj delikatnego ragout pełnego warzyw, jagnięciny i jagniecej wątróbki zapiekanego w glinianych naczyniach wyłożonych płatami opłucnej
Perełki kulinarne z północnej Czarnogóry? Rodzaj delikatnego ragout pełnego warzyw, jagnięciny i jagniecej wątróbki zapiekanego w glinianych naczyniach wyłożonych płatami opłucnejIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Tufahije, jabłko gotowane w syropie, nadziewanie mielonymi orzechami włoskimi i udekorowane bitą śmietaną w restauracji Milet Basta
Tufahije, jabłko gotowane w syropie, nadziewanie mielonymi orzechami włoskimi i udekorowane bitą śmietaną w restauracji Milet BastaIzabela GrelowskaINTERIA.PL

Słoiczki i buteleczki - co kupić?

Co wypić?

Z tych przefermentowanych winogron powstanie rakija
Z tych przefermentowanych winogron powstanie rakijaIzabela GrelowskaINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 76: KortezINTERIA.PL