Tradycyjny kataloński przysmak. Jak zrobić calçots?

Karolina Wachowicz

Tradycyjny kataloński przysmak. Jak zrobić calçots?
Tradycyjny kataloński przysmak. Jak zrobić calçots?Iakov Filimonov123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czym są calçots i w jaki sposób je jeść?
  2. "W samej Katalonii je się 20 milionów calçots". Skąd tradycja na grillowane cebule?
  3. Uprawa cebul. "Dzięki odpowiedniej trosce i metodzie grillowania smakują wyjątkowo"
  4. Cebule z ogniska, czy naprawdę warto ich spróbować?
  5. Przepisy - jak zrobić calçots domowymi sposobami?

Zobacz również:

Czym są calçots i w jaki sposób je jeść?

"W samej Katalonii je się 20 milionów calçots". Skąd tradycja na grillowane cebule?

Pieczone cebule z ogniska robią furorę w Barcelonie. O co chodzi w “Calçotadzie”?
Pieczone cebule z ogniska robią furorę w Barcelonie. O co chodzi w “Calçotadzie”?Domena publicznamateriały prasowe
"Calçotada" przyciąga wielu mieszkańców i turystów, którzy chcą spróbować calçots
"Calçotada" przyciąga wielu mieszkańców i turystów, którzy chcą spróbować calçotsKarolina WachowiczArchiwum autora

Uprawa cebul. "Dzięki odpowiedniej trosce i metodzie grillowania smakują wyjątkowo"

Cebule z ogniska, czy naprawdę warto ich spróbować?

Calçots serwowane są w wielu restauracjach od stycznia do marca
Calçots serwowane są w wielu restauracjach od stycznia do marcaDomena publicznamateriały prasowe

Przepisy - jak zrobić calçots domowymi sposobami?

  • Calçots można zastąpić porem albo cebulką dymką (taką większą)
  • Sos romesco (patrz niżej)
  • Papier gazetowy lub folia aluminiowa
  1. Rozpal grill lub ognisko. Najlepiej z węglem drzewnym.
  2. Ułóż calçots bezpośrednio na ogniu. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż zewnętrzne warstwy się zwęglą, a środek będzie miękki.
  3. Zawiń upieczone calçots w gazetę lub folię aluminiową na kilka minut, by "doszły".
  4. Podawaj z sosem romesco. Jedz palcami - zdejmujesz zwęgloną warstwę i maczasz białą część w sosie.
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół) lub ustaw na grillowanie.
  2. Ułóż calçots na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz przez ok. 20-25 minut, obracając w połowie czasu.
  4. Po upieczeniu zawiń w folię lub ręcznik kuchenny na 5-10 minut.
  5. Podawaj jak wyżej - z romesco i palcami!
  1. Rozgrzej dobrze patelnię grillową.
  2. Piecz calçots przez ok. 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż będą miękkie i przypieczone.
  3. Zdejmij i przykryj na chwilę - zachowają miękkość.
  4. Podawaj z romesco.
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka (lub suszona ñora)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g migdałów lub orzechów laskowych (uprażonych)
  • 1 kromka chleba (najlepiej zrumieniona)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: ostra papryczka lub wędzona papryka
  1. Upiecz pomidory i paprykę, obierz ze skóry.
  2. Zmiksuj wszystko razem - pomidory, paprykę, czosnek, orzechy, chleb, ocet i oliwę.
  3. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną ostrej papryki.
  4. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, lekko słodkawy i kwaśny.
"Ewa gotuje": Tarta z kapustą kiszonąPolsat