Tłuszcz nie jest zły
Ograniczasz tłuszcze w obawie o sylwetkę? Błąd! Są niezbędne dla skóry. Zobacz, które warto jeść i w jakich ilościach.
W tłuszczach rozpuszczają się witaminy kluczowe dla cery, m.in. A i E.
Pierwsza działa ochronnie na naskórek, osłabia proces łuszczenia i rogowacenia, powoduje zmniejszenie ilości łoju zalegającego w gruczołach. Druga to antyoksydant chroniący przed działaniem wolnych rodników. Obecna jest w olejach, awokado, orzechach, nasionach dyni, słonecznika.
Które tłuszcze są najlepsze dla skóry?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Te pierwsze, które znajdziesz w rybach morskich, oleju rzepakowym i lnianym czy nasionach chia, są ważnym składnikiem błon komórkowych. Łagodzą stany zapalne, chronią skórę przed podrażnieniami, przyspieszają jej regenerację. Kwasy omega-6 - linolowy i gamma-linolenowy (zawierają je np. olej z ogórecznika i wiesiołka) - wchodzą w skład substancji międzykomórkowej zewnętrznej warstwy naskórka. Wzmacniają skórę i chronią ją przed utratą wody.
W jakich ilościach je spożywać?
Aby mieć piękną skórę, codziennie jedz łyżkę oleju lnianego albo mielonego siemienia (np. w koktajlu), dwa razy w tygodniu jedz rybę, trzy razy awokado. Codziennie jedz małą garść migdałów lub pestek dyni czy nasion słonecznika.
Zobacz także: