Reklama

Bakaliowa uczta dla zdrowia

Suszone i kandyzowane owoce oraz orzechy są symbolem zdrowia, płodności i urodzaju. Trudno sobie wyobrazić bez nich święta, ale na co dzień też warto mieć je pod ręką.

Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Przed jedzeniem powstrzymuje nas ich wysoka kaloryczność. Orzechy zawierają dużo tłuszczu, a suszone owoce mają sporo cukru. Jeśli jednak od nowego roku postanowisz zamiast ciastek zjadać porcję bakalii, to na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie.

Orzechy na pamięć i mocne serce

10 dag = ok. 600 kcal Laskowe, włoskie, arachidowe i migdały są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają spore ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Dlatego powinny o nich pamiętać zwłaszcza osoby zagrożone miażdżycą i chorobami serca.

Reklama

Mają też sporo cynku, fosforu, potasu, żelaza i magnezu oraz witamin z grupy B. Ze względu na dużą ilość białka oraz składników mineralnych bakalie te są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian. Choć nieznacznie różnią się właściwościami, warto zapamiętać, że orzechy laskowe mają np. najwięcej witaminy E, a ziemne kwasu foliowego.

Suszone owoce na różne dolegliwości

Morele - 10 dag = 284 kcal Leczą anemię, bo zawierają duże ilości żelaza. To również bogactwo beta-karotenu i witaminy E, które są niezbędne dla skóry oraz mają właściwości antyrakowe. Rodzynki - 10 dag = 277 kcal Zawierają w swoim składzie bor, który wzmacnia kości, dlatego chronią przed osteoporozą.

Poza tym są dobrym źródłem błonnika, który pomaga w zaparciach. Suszone śliwki - 10 dag = 266 kcal Codzienne jadanie trzech śliwek lub picie szklanki kompotu z suszu likwiduje zaparcia. Śliwki mają też sporo żelaza.

Jak je przechowywać?

Bakalie nie lubią wilgoci, bo wtedy pleśnieją. Najbezpieczniej trzymać je w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach, w ciemnych i chłodnych miejscach. Nie warto robić z nich zapasów.

Jak kupować bakalie?

Niby wszystkie takie same, a jednak... Czytaj etykiety i unikaj konserwantu E-220. To dwutlenek siarki, który ma za zadanie przedłużyć przydatność do spożycia bakalii, a który m.in. drażni drogi oddechowe.

Delikatesy nie dla wszystkich

Suszonych owoców nie powinny jadać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego i wrzody. Orzechy to zwykle zakazany owoc dla alergików. Uwaga, najczęściej uczulają orzeszki arachidowe.

IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy